Pinnen, hoe werkt het?

Geplaatst op 31 mei 2010 door Pim Willems

We doen het bijna allemaal, maar hoe werkt het eigenlijk? Vandaag gaan we daarom eens wat dieper in op de techniek achter het geld van je rekening halen, oftewel het pinnen.

Het pinnen begint normaal gesproken bij de pin actie in de winkel. De pincode welke jij moet invoeren staat opgeslagen in de chip in de bankkaart en bovendien in de database van de bank. De pincode wordt gebruikt als een soort wachtwoord om de transactie te voltooien. De pincode wordt dan ook gebruikt voor verschillende doeleinden van de pas, namelijk betalen in een winkel, geld opnemen uit een automaat en internetbankieren.

Wanneer je jou pas gebruikt zal de chip zelf eerst controleren of de pincode juist is. Hiervoor is er dus ook nog geen verbinding nodig bij het pinnen via deze manier. Wanneer de chip dan zegt dat de pincode fout is zal de pas opnieuw naar de pincode vragen, maar als de persoon dit drie keer fout doet zal de chip ervoor zorgen dat er niemand meer bij kan door de pas helemaal te blokkeren.

Er is ook nog een andere manier van pinnen, namelijk de manier met de magneetstrip. Hierbij is er namelijk een verbinding met de database van de bank nodig. De gegevens worden hierbij naar de bank gestuurd en hier geverifieerd. Hierbij stopt de bank met het accepteren van je pas na drie pogingen. Door dit systeem zal het geen zin hebben de magneetstrip te kopiëren om het vaker te kunnen proberen want het wordt toch extern gecontroleerd.

Nadat de bank de pincode heeft geverifieerd zal het bedrag worden overgemaakt naar de desbetreffende persoon of winkel, waardoor er op het schermpje van het automaat komt te staan dat het pinnen is gelukt.

Dit artikel is geplaatst op 31 mei 2010 om 15:52 en heeft de volgende tags Tags: , , , , , , , . Je kan de reacties op dit artikel volgen met de RSS 2.0 feed.Plaats een reactie, of een trackback vanaf je eigen site.

Er is al een reactie, plaats de jouwe ook!